Pompa Otomasyonu

Pompa başka bir kaynaktan aldığı sıvıya, hava ile basınç verilerek istenilen basınçta sıvı akışı sağlamak için kullanılır.Pompalar tesise uygun bir şekilde seçilmesi gerekmektedir. Düşük basınçtan yüksek basınca geçirilerek istenilen sıvı akışı sağlanmış olunur.Pompa tipleri pistonlu,diyaframlı,santrifüj,eksenel akışlı,karışık akışlıdır.

WFİ (ENJEKSİYONLU SU )- WPU(SAF SU) SİSTEMLER

İlaç ve kimya endüstrisinde saf su üretimi ara geçişlerde veya malzemelerin temizliğinde kullanılmaktadır.Yarı mamul kapsamındaki bazı ilaçların kimyasında kullanılmaktadır.DataRapor altyapısı İlaç ve kimya endüstrisinin ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanmış otomasyon sistemleri ve web scada uygulamaları yapmaktadır.Kimya endüstrisinde firmaların avrupa farmakopisi standartlarına uyumlulukları için gerekli su sistemlerini, kurulan otomasyon sistemleri ile sağlanmaktadır.İlaç endüstrisinde vücuda sindirim dışı yolla verilecek ilaçların üretimi için kullanılmaktadır.Sistemde yüksek hassasiyetli sıcaklık,seviye ve basınç sensörleri kullanılmaktadır.Saf suyu istenilen sıcaklıkta tutmak için(18-22 C) hassas sıcaklık sensörleri kullanılmaktadır.Kazan su seviyesini kontrol altına alabilmek için seviye sensörleri, sistemin basıncını kontrol altına almak için ise basınç sensörleri kullanılmaktadır.Bu veriler programlanabilir mantık denetleyiciler(plc) ile kontrol altında tutulmaktadır. Sisteme göre frequence converterlar kullanılmaktadır.Bu sayede oransal bir şekilde pompa ve vanalar tesisin çalışma kurgusuna göre yazılımları hazırlanarak plc de programlanmaktadır. İlaç ve kimya endüstrisinde firmaların avrupa standartlarına uygunluğu gözlemlemek için HMI paneller kullanılmaktadır.Web scada kısmında scada sistemlerinde denetleyicilerden alınan veriler scada kontrol odalarına gelir. Scada sisteminden serverlara dağılarak webten uzaktan kontrol ve görüntü izleme sistemleri yapılabilmektedir.Uzaktan sistemin verdiği tepkiler anlık ve geçmişe dönük bir şekilde kontrol edilebilir.Geçmişe dönük veriler raporlanabilmektedir.Acil durumlarda uyarı sistemi ile uzaktan izlenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir.Müşteri panolarında kullanılan ekipmanların hepsi projede işlenmektedir.Hangi ekipmanın ne için kullanıldığı yazmaktadır. Kablolama numaraları,klemens numaraları,kablo çeşitleri,kullanılan ekipman modellerine kadar her detay eklenmektedir.

HİDROFOR

Tesislerde yeterli şebeke basıncının olmadığı kısımlarda sıvıyı basınçlı hale getirmek için kullanılır. Hidrofor da kullanılan ekipmanlar
1-Manuel vana :gerektiğinde su akışının geçişini engellemek için kullanılır. Operatörün gerekli bulduğu anda kullanması için yapılmıştır.
2-Çek valf : basıncın azalması durumunda su akışının ters yöne kaçmasını engeller.
3-Manometre : sistemin basıncı buradan okunur. Hidrofor kazanındaki basıncı verilerini okumamızı sağlar.ZAKE mühendislik kontrollürleri ile veriler alınarak serverlar da kayıt altına alınır.Manometre değerlerine göre kontrollür gerekli diğer çıkışları çalıştırır.Tamamen otomatik bir şekilde sistem çalışmaktadır.İstenildiği taktirde uzaktan sistem verileri görüntü izleme sistemi ile izlenmektedir.
4-Selenoid vana : sistem verilerine göre hava emişini sağlar. DataRapor altyapısı müşteri panellerinde kurmuş olduğu sistem ile çalışma şartlarına göre selenoid vanaları aç-kapat yaparak hava emişini sağlamış olur.
5-Seviye sensörü : sıvı seviyesini kontrol eder. Sistemin sıvı seviyesini kontrol etmek için analog giriş olan seviye sensörleri kullanılmaktadır.Seviye sensörü sıvıyı gördüğü zaman kontrollüre giren veri sayesinde diğer ekipmanları uyararak su akışını kesmesini sağlar.
6-Basınç şalteri : hidroforun basıncını istenilen seviyeye çekmesine yarar. Analog seviye sensöründen aldığı verilere göre basıncı istenilen seviyeye çekmesini sağlar.Digital bir yapıyla çalışmaktadir.İstenilen seviyeye geldiği zaman şalter kendini kapatmaktadır.
7-Güvenlik vanası:fazla basınç dışarı atmak için kullanılır.

SICAK SU KONTROL SİSTEMLERİ

Sıcak su ve buhar üreten tesislerde sıcak su ve buhar alıcıya ulaştırılır.Bunun için analog veriler sıcaklık sensörü basınç sensörü ve seviye sensörleri kullanılır. Sistem otomatik olarak çalışır.Uzaktan kontrol ve görüntü izleme sistemleri ile anlık ve geçmişe dönük veriler gözlemlenebilmektedir.İşletme tüketimini sistem otomatik olarak faturalandırır. İşletmenin verimliliği uzaktan web scada sistemi ile raporlanarak gözlemlenebilir.